A fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti (a hőszivattyúkból és a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereknél) a hő ellátást biztosító berendezéseit. Ez az ár nem lehet magasabb a vezérelt árszabásnál.

Ha napszaki vagy vezérelt mérő mellé igényli a H árszabást, a mérőhelyen mindhárom árszabásnak külön mérőberendezést kell felszerelni.

Hogyan igényelhető?

Az áramkör és a mérőhely kialakítása szakszerű előírások szerint történik. A H árszabással elszámolt készülékek csak külön mért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók.

Mitől gazdaságos?

A hagyományos radiátoros és elektromos rendszernél a felvett és leadott energia megegyezik. Még a kondenzációs kazán hatékonysága sem ilyen jó!
A modern fűtő klímák hőszivattyús elven működnek. A felvett áram az energia sokszorosát képes visszaadni. Egy 2.5 kW-os klíma megközelítőleg óránként 0,6 kW áramot fogyaszt, hő leadása viszont több mint 5,1 szerese is lehet.

SCOP érték

Minél nagyobb számot mutat, annál gazdaságosabb lehet fűteni a klímával. Ha a SCOP/COP, azaz a (szezonális) jósági hatásfok érték eléri vagy meghaladja az alábbi értékeket, igényelhető a kedvezményes H tarifás áram:

• 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
• 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
• 12 kW teljesítménytől 3-as COP

H tarifás áram

Olyan berendezésekre igényelhetőek, melyek megújuló energiaforrásból tartják fenn fűtésüket. 
A H tarifás áram csak fűtési időszakban (október 15-től a következő év április 15-ig) vehető igénybe. Nyáron A1 normál áron, télen H tarifás áron működik a klíma; ez az ország egész területén igényelhető. 
Amennyiben sikerült az igénylés és a szabványoknak is megfelel, abban az esetben még kedvezőbb lesz a téli időszakban fűtési költsége.