Klímakarbantartás fontossága egészségügyi okokra visszavezetve

A klímák tisztítása és rendszeres karbantartása több szempontból is fontos.

Nézzük is meg miért ennyire fontos a tisztítás illetve milyen gyakorisággal kell klímánkat karbantartanunk.

Tisztítás, karbantartás fontossága

Az első és legfőbb ok, melyet közelebbről is meg kell vizsgálnunk a légkondicionálók beltéri egységének belseje, hiszen a folyamatos páralecsapódások kedveznek a betegségeket okozó baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Ezek a kórokozók bűzt áraszthatnak, extrém esetekben pedig légúti megbetegedéseket is okoznak, ezért célszerű a klímát minden esetben tisztán tartani.

A nem tisztított készülékek egészségünkre negatív hatással lehetnek, viszont a karbantartás hiánya a klíma meghibásodását is okozhatja.

A másik ok, amiért a rendszeres karbantartás és tisztítás fontos, a gép üzemszerű működésének biztosítása, hiszen a klímák beltéri egységei működésükből adódóan nagy mennyiségű levegőt képesek megmozgatni, amit egy hűtő illetve fűtőfelületen keresztül áramoltatva juttatnak vissza a szobába. A hőcserélőnek kellően nagynak kell lennie ahhoz, hogy a készülék leadhassa a kívánt teljesítményt, ugyanakkor túl nagy sem lehet, hiszen ekkor a klíma esztétikai szempontjait sértheti.

A járható út egy sűrűn lemezelt hőcserélő felület kialakítása, mely eleget tesz ugyan mindkét követelménynek, viszont valamennyi por, illetve szösz szemcse megakadhat ezeken a lemezeken. Következmény: az eltömődött lemezeken a levegő nem tud akadálytalanul áramlani, ami a klíma hibás működését eredményezi.

A beltéri egységek porszűrői is sok szennyeződést felfognak, de a kosz lerakodhat a hőcserélők lamelláin is, ami időről időre csökkenti a gép hatékonyságát és növeli az áramfogyasztást.

Az üzemszerű működés szempontjából a kültéri egység tisztítása is legalább annyira fontos, mint a beltéri egységé. A kültéri egység az utcai, szennyezettebb levegőt keringeti, ezért sokkal könnyebben koszolódik, mint a beltéri egységé. Ha a levegő nem tudja hűteni a kültéri egység hőcserélőjét, végzetes meghibásodáshoz is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy a karbantartás alkalmával ezt is ellenőrizzük.

Ki végezze a tisztítást?

A tisztítás és karbantartás folyamatát mindenképpen szakemberre bízzuk. A szakembereknek, vagy egy szakszerviznek megvan az a tapasztalata és jártassága tisztítás terén, mely hiányában egy laikus akár balesetet is szenvedhet. A gyártók pedig egyenesen előírják a készülékek garanciális feltételeiben a hozzáértőkkel történő karbantartást, így erősen javallott a tevékenységhez szakembert hívni.

 

Gyakoriság

A klíma karbantartása a hosszéletű működés szempontjából rendkívül fontos, ezért a gyártók kötelezővé is teszik az évenkénti legalább kétszeri alkalom meglétét. A garanciát is ezeknek a karbantartásoknak a meglétéhez kötik, így szükséges a garancialevélen vezetni ezen beavatkozások időpontját. A készülékek karbantartását és tisztítását célszerű minden klímaszezon előtt, illetve után elvégezni.