Klímaprofik

Fűtés klímával?

Tudta, hogy egy klímával a fűtés gazdaságosabb?

A klímás fűtésnek nagyon sok kombinációja lehet. Amennyiben klimatizáltatja otthonát, érdemes fűtésre optimalizált klímát választani, még akkor is, ha nem feltétlen csak ezzel akar fűteni. Komfortja azonos illetve jobb, mint a gázkazáné, a fenntartási költsége viszont a fatüzelés töredéke

 

Fűtés klímával télen is!

Sokan elrettentőnek találják azt a gondolatot, hogy télen klímával fűtsenek. Lassan teljesen átlagossá és elfogadhatóvá válik az a trend, ha valaki klímával fűt és nemcsak az átmeneti időszakban, hanem egész télen! 

A minőségi klímák kategóriájában egyre inkább olyan készülékek kerülnek piacra, melyek -20°C, akár -30°C-ban is megbízhatóan és gazdaságosan teljesítenek, így nem kell attól tartani, hogy a legnagyobb hidegben a fűtés leállna. Minél inkább megismerik a klíma technológiákat és utánajárnak a lehetőségeknek, megbizonyosodhatnak arról, hogy mennyire gazdaságos beruházás klímával megoldani a fűtést. Nem véletlen ugyanis, hogy az áramszolgáltatókon keresztül az állam is kedvező feltételeket biztosít azoknak, akik klímával fűtenek.

 

Mi az a H árszabás?

H árszabással a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hő ellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat. Ez a kedvező ár a mindenkori vezérelt árszabásnál nem lehet magasabb.

Ha mindennapszaki vagy vezérelt mérő mellé igényli a H árszabást, a mérőhelyen mindhárom árszabásnak külön mérőberendezés kerül felszerelésre.  

 

Hogyan igényelhető?

A H árszabással elszámolt készülékek csak külön mért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók.

Az áramkör és a mérőhely kialakítása, kivitelezése a hatályos előírások szerint, szakszerűen történik.

 

Fontos a SCOP érték!

Minél nagyobb számot mutat, annál gazdaságosabb a klímával fűteni. Ha a SCOP/COP, azaz a (szezonális) jósági hatásfok érték eléri vagy meghaladja az alábbi értékeket, akkor igényelhető rá kedvezményes H tarifás áram:

  • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
  • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
  • 12 kW teljesítménytől 3-as COP

 

Mitől gazdaságos?

A modern fűtő klímák hőszivattyús elven működnek, a felvett áram energia sokszorosát képesek visszaadni fűtőenergiaként.

Egy 2.5 kW-os klíma óránként kb. 0,6 kW áramot fogyaszt, azonban a hőleadása ennek a sokszorosa, akár több mint 5,1 szerese (A+++) is lehet. A hagyományos radiátoros és elektromos rendszernél a felvett és leadott energia megegyezik. Még a kondenzációs kazán hatékonysága sem ilyen jó!

 

H tarifás áram – az állami segítség

Amennyiben a klímára igényelhető (lásd feljebb az SCOP értékeket) és a jelenleg hatályos szabványoknak is megfelelő a biztosítékszekrény illetve az áramhálózat, abban az esetben még kedvezőbb a téli időszakban a fűtési költség.

A H tarifás áram csak a fűtési időszakban, október 15-től a következő év április 15-ig vehető igénybe 0-24 órában. Olyan berendezésekre igényelhető, melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, ide tartoznak a mai modern inverteres klímák, mivel ezek valójában kis teljesítményű hőszivattyúk.

Először ellenőrizni kell a műszaki kritériumokat, és az áramszolgáltatótól kell kérni űrlapokon keresztül a kiépítését ennek a kéttarifás mérőórának. Nyáron A1 normál áron, télen H tarifás áron fog működni a klíma (ennek a díja megegyezik a vezérelt, köznyelvben éjszakainak hívott „B” áramtarifával). Ez a kedvezmény az egész ország területén igényelhető.

 

Fűtésre optimalizált klíma előnyei!

Az inverteres technológiának köszönhetően gazdaságosabb és csendesebb a készülékek működése.

Mindenképpen ki kell emelnünk a fűtésre optimalizált klímák előnyeit, mivel ezekkel a készülékekkel egész évben biztonságosan tud fűteni és hűteni.

A kültéri egység téliesített, sok modell kiegészítő elektromos fűtéssel, karterfűtéssel van ellátva.

A hőcserélő mérete nagyobb, a kondenzvizet automatikusan leolvasztja, erre a kis időre a beltéri egység leáll. Erre azért van szükség, mert a ráfagyott víznek, a télen keletkező párának ki kell folynia, hogy a gép zavartalanul és gazdaságosan tudjon működni. Ha ez nem történne meg a ráfagyott víz szétfagyaszthatja a hőcserélőt és eltörheti a kültéri egység ventilátorát.

Átmeneti időszakban nagyságrendekkel gazdaságosabb, mint egy komplett központi rendszer elindítani. Kiegészítőként, gyors felfűtésre is használhatja, mivel a levegőkeringetése miatt sokkal gyorsabb a többi fűtésnél.

Akár temperáló fűtésként is használhatja nyaralójában, vagy folyamatosan nem lakott ingatlanában.

Környezeti szempontból a legnagyobb előnye, hogy tiszta fűtés, nem keletkezik füst, korom, nem fogyaszt gázt, a minimálisan felvett áram legalább négyszeresét adja vissza hőenergiában. A másik nagy előnye a fatüzeléssel szemben, hogy egyszerű és kényelmes. Nem kell fát hasogatni és a begyújtással bajlódni, klímával is kellemes meleget kap megfizethető áron.

Legtöbbször felmerülő aggály, hogy mi történik, ha áramszünet lesz. Sajnos ez nem kiküszöbölhető, azonban a cirkó rendszereknek is szükségük van áramra, a keringtető szivattyú működéséhez, így egy esetleges áramszünet esetén azokat sem tudná használni, az ilyen eseteket csak hagyományos fatüzelésű kandallóval, vagy saját napelemes rendszerrel tudja kiküszöbölni.

 

+36 20/269-3561