Klíma karbantartás és tisztítás

A  működtetés során a klímaberendezés, sok a levegőben megtalálható szennyeződést szív magába. A beltéri  egységben különböző szűrők találhatok meg, melyek feladata pontosan ezen szennyeződések kiszűrése. A kültéri egységben viszont nem található szűrő, ezért a sűrű lamellázatú hőcserélő-felületen tapad meg beszívót szennyeződés nagy része.

Bűzös a klíma? Miért szükséges a klíma klima légkondi karbantartás tisztítás fertőtlenítés?

A karbantartás két részre terjed ki:

1. Beltéri egység:

A beltéri egység karbantartása során kitakarítjuk a benne található szűrőket. Továbbá a sűrű lamellázatú hőcserélő felületéről speciális vegyszeres tisztítással eltávolítjuk a szűrőn átjutott szennyeződéseket is. Ez nagyon fontos két okból is: egyrészről a hőátadás, másrészről a egészségügyi szempontból fontos a szennyeződés eltávolítása. A karbantartás elmaradása esetén  a hőcserélőn megtelepedett szennyeződés rontja a hőcserét, és melegágya a különböző baktérium telepek kialakulásának. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, kellemetlen szagot terjesztenek.

Ezért az újabb berendezésekben már gyárilag öntisztítő funkció is megtalálható. Ez biztosítja, hogy használat után a berendezés belső szerkezeti egységi szárazak legyenek, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását, melyek a nedves környezetet kedvelik.

2. Kültéri egység

Nagy mennyiségű levegőt szív át a hőcserélőjén. Egy szezon alatt nagy mennyiségű por rakodhat le rajta, amit a karbantartás során nagy nyomású mosóberendezéssel kell róla eltávolítani. Az elszennyeződött hőcserélő gátolja a hő leadást, ezzel rontja a berendezés hatásfokát. Így többlet költség merül fel a működtetés során, mert a berendezés túlmelegszik. A  karbantartás nélkül üzemeltetett berendezés akár végleg tönkre is mehetnek.

Továbbá a karbantartás során a készülék hollanderes kötéseinek az állapotát műszerrel leellenőrizzük, elektromos kötéseit után húzzuk. Ezzel megelőzzük az ózonréteget károsító hűtőközeg légkörbejutását,valamint a készülék teljesítmény csökkenését,súlyosabb esetben a tönkremenetelét.